dostava Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 100KM unutar BiH Pogledajte asortiman →

Kada i kako pravilno izbrati dioptrijske naočale?

16/04/2023 07:15 - 5 minuta čitanja

Dobar vid je ključan za našu svakodnevnu funkcionalnost i udobnost, stoga je važno odabrati prave dioptrijske naočale koje će vam omogućiti da vidite jasno i udobno. Kao i svi drugi predmeti,  dioptrijske naočale se troše s vremenom i gube učinkovitost. 

Ali kako znati kada je vrijeme da ih zamijenimo? Postoje neki znakovi koji ukazuju na to da je vrijeme za zamjenu dioptrijskih naočala. Prvo i najvažnije, ako primijetite da vaš vid nije jasan i oštar, to bi mogao biti znak da su vaše dioptrijske naočale dotrajale. Ako osjećate da morate naprezati oči da biste jasno vidjeli predmete, to može značiti da vaše naočale više nisu dovoljno snažne da bi vam pružile potreban vid. Drugi znak da je vrijeme za zamjenu dioptrijskih naočala može biti promjena u vašem načinu života. Ako ste počeli raditi na računaru ili provoditi više vremena čitajući, možda će vam biti potrebne naočale s drugačijim dioptrijskim vrijednostima. Ako osjetite bol u glavi, zamor očiju ili imate problema s fokusiranjem, vrijeme je da posjetite oftalmologa kako biste provjerili svoj vid i razmotrili mogućnost promjene naočala. Također je važno napomenuti da je dobro zamijeniti dioptrijske naočale svake dvije godine. 

Vaš vid se može promijeniti tokom vremena, stoga je važno redovito provjeravati svoj vid kod oftalmologa kako bi se osiguralo da vaše dioptrijske naočale uvijek pružaju jasan i oštar vid. Odabirom pravih naočala, ne samo da ćete poboljšati svoj vid, već i pružiti zaštitu vašim očima od štetnih UV zraka i drugih oštećenja. Kako odabrati prave dioptrijske naočale koje će zadovoljiti vaše potrebe i stil.

Idite na pregled očiju kod oftalmologa

Prije nego što počnete tražiti dioptrijske naočale, bitno je da imate pregled očiju kako bi se utvrdila vaša dioptrija i eventualni drugi problemi vida. Oftalmolog će vam dati recept za dioptrijske naočale. 

Odaberite okvir

Postoje različiti oblici i veličine okvira. Odaberite onaj koji najbolje pristaje vašem licu i stilu.

Razmislite o materijalu okvira

Okviri su izrađeni od različitih materijala, kao što su plastika, metal, titan i drvo. Razmislite o tome koji materijal je najbolji za vas s obzirom na vaše potrebe i budžet.

Razmotrite leće

Dioptrijske naočale dolaze s različitim vrstama leća, kao što su plastične, polikarbonatne, staklene i progresivne. Razmislite o vašim potrebama i željama prilikom odabira leća.

Uzmite u obzir premaze

Premazi poput antirefleksnog, polarizacijskog i UV premaza mogu poboljšati vašu vidnu oštrinu i zaštititi vaše oči. Razmotrite dodatke koji bi mogli biti korisni za vaše naočale.

Razmotrite vaš životni stil

Ako ste aktivni, možda će vam trebati naočale koje su izdržljive i pogodne za sport, dok ako radite s računalom, možda će vam trebati naočale s posebnim lećama za smanjenje naprezanja očiju.

Konsultujte stručnjaka

Posjetite optometristu ili optičara kako biste dobili savjet i preporuke prilikom odabira naočala.

Kada odaberete svoje nove dioptrijske naočale, pazite na pravilno održavanje kako biste osigurali dugotrajnost i kvalitetu vaših naočala.  Kako pravilno odrzavati vase dioptrijske naocale procitajte u nasem sljedecem blog clanku na nasoj web stranici mojenaocale.ba

Author picture

Objavljeno: 16/04/2023 07:15

Možda Vam se svide i sljedeći članci ...

  • Image description

    Digitalni ekrani i i njihov utjecaj na oči

    Kao  i mnoge stvari u životu, digitalni ekrani imaju svoje prednosti i nedostatke. Oni su nezamjenjiv alat u našem svakodnevnom životu, ali istovremeno mogu naštetiti našem vidu ako se ne koriste pravilno.

    Author picture

    , — 5 min čitanja

  • Image description

    Progresivna Stakla

    Ova inovativna tehnologija ne samo da pruža jasan vid na svim udaljenostima, već i dodaje element komfora koji mnogi korisnici cijene. A sve to bez vidljivih prelaza između različitih dioptrija ili debelim delovima na staklima, kao što je slučaj sa bifokalnim lećama.

    Author picture

    , — 5 min čitanja

Pretplatite se na naš newsletter

Pretplatom na naš newsletter bit ćete prvi koji će dobiti informacije o novim proizvodima, novostima i akcijama

  • Prvi saznajte akcijama
  • Korisni savjeti i vodiči